Det å aldri gi opp

Jeg får ofte spørsmålet om det blir en ny BC igjen. Helt ærlig prøver jeg alt for å ikke ville ha en BC igjen. Redd for å mislykkes, og sitte i samme dritt situation igjen. Det å gi slipp på en ung hund, en hund man elsker og har jobbet hardt for.  Jeg legger MYE jobb i mine hunder, år med daglig trening.  Jeg har vært SÅ stolt og fornøyd med både Kvikk og Nero, på to ulike vis. Men hver gang jeg har måtte gi opp ,dør en liten gnist.  Med Nero døde triksetrenings gnisten og litt lydighet.  Med Kvikk forsvant lydigheten helt. Og rasen også. Gjetingen er noe jeg fortsatt vil, men hvordan gjete uten en BC?

Mine venniner påminnet meg om noe jeg sa når jeg begynte i 1 året her på Forshaga Akademin. «Skjer det noe, sånn att jeg må avlive Kvikk så gidder jeg ikke mer».

Men her sitter jeg, heldigvis har jeg Tinka og flaks er det!  Å bare ha en Engelsk Setter når man har hatt Border collie er stor forskjell. Hun krever jo minimalt, trenings kapasiteten er begrenset. 5-10 minutter med mental trening er krevende for henne. Fysisk trening er jo ikke noe problem, det kan hun like mye som en BC. Heldigvis 😉

Men det gjør egentlig ikke så mye. Jeg kjenner ikke att jeg savner det heller. Om jeg vil trene triks, lydighet, agility så kan jeg det. Bare ikke på samme nivå.

Hvorfor orke å holde på? Det er to viktige faktorer i den. For det første så har jeg fantastiske folk rundt meg, både familie og venner. De løfter meg opp og påminner meg om det som er viktigt. Og det å ikke dømme seg selv. Det er fort gjort å tenke «alt er min feil» men, nei det er faktisk ren  uflaks. Desverre. Og for det andre: Jo, fordi det er det jeg liker best av alt. Holde på med hund! Ett liv uten, kan jeg ikke se forran meg.

Men jeg bytter nok bane, eller det har jeg allerede gjort. Jeg tenker å satse så bra jeg kan med Tinka. Hun er en superhund til det hun skal vere super på. Hun jakter og gir alt, her må bare lydigheten og kontakten bli litt bedre. Men utviklingen er ubeskrivelig høy!  Jeg kan skrive om det i ett annet innlegg.

Å trene opp en fuglehund har vært like morro som jeg trodde det kom til å bli. En skikkelig nøtt å knekke. Det er kult og morsomt å kunne bruke naturen som treningsbane. Å gå time etter time, med en hund som søker og jobber på. Og øyeblikkene der hunden finner fugl og når hun klarer å stå en ordentlig stand for første gang ute i terrenget på en rypeflokk.  Det gir meg motivation og glede. Å sammarbeide med hunden 🙂

Kanskje jeg gir opp Lydigheten i noen år eller for alltid, hvem vet? Jeg er ung og har god tid.  Men nå er egentlig det viktigste for meg å få friske hunder som jeg kan få gleden av å se bli gamle og grå rundt snuta.

Jeg får leve med minnene og gleden av de herlige hundene jeg har fått gleden av å ha og trene.  Så får man se hva jeg plutselig bestemmer meg for 🙂

Gullgutta- Nero og Kvikk  ❤

 

Nytt familiemedlem- Tinka

På mandag hentet jeg en Engelsk setter tispe på snart 1 år. En hund som har sittet på vent en stund før jeg endelig kunne hente henne hjem. Ei fransk lita frøken som det er mye futt i! Jeg har gått med i Team Tytingen (Link) og fått henne ifra Rune Ingebretsen som jeg har kjendt en stund nå og som jeg jobbet mye hos. Etter å jobbet med settere så fikk man jo fort lyst på en selv. Det blir så spennende å trene opp en fuglehund til jakt og jaktprøver 😀 Nye utfordringer er gøy!  Og ingenting er gøyere enn å jobbe med instinkter og bruke hunder til det de er skapt for.

Første dagene er blitt brukt på å bli kjent, roe henne ned litt og få ut energi. Det hjalp mye, hun roet seg ned og trivs godt.  Nå trener vi på å gå rett frem på tur (istedet for å surre til sidene), gå fint i halsbånd, kontakt, innkalling og stå ute i bånd. Hun er kjempeflink! Noe helt annet å jobbe med men det er kult 🙂

Så dette blir spennende! Et helt nytt tema og verden som jeg kan skrive om og få lære om.   Planen nå er å få inn en kanon innkalling, bli og sitt kommando, da kan jeg allerede bruke henne på jakt i høst. Hun er lærevillig og smart så det tror jeg skal gå fint!  Hun søker konstant, interessert i alt som beveger seg i luften og helt utrent så jeg har mye å jobbe med.  Men hun er så søt, kosete og sosial frøken 🙂

Mer trenings videoer og innlegg kommer nok 🙂

FVF- Lavere aktivitetsnivå

Bilde: Kajsa Johanson

Vi gikk vår LP debut i januar, der ble det jo mange minus i poeng pga han laget mye lyd i foten. Han var altfor høy og ville bare jobbe jobbe. Kvikk er en hund med MYE energi og han vil gjerne gjøre alt på en gang og så fort som mulig. Jeg har trent mye fvf nå og hatt fokus på att han ikke skulle være for høy eller frustrasjons nyse. Og tømme han litt for energi før vi gikk fot. Det har funket, trodde jeg. Nysingen forsvant, han fortsatte med sin fine tripping og jeg var fornøyd. Men så skulle vi bli kommandert og da kom både nysing, piping og litt lyd… Med en gang.

Jeg fikk tips om å dra ned aktivitetsnivået på han. Han hadde tydeligvis en mer «Ipo» fot enn lydighets fot.  Jeg liker egentlig foten hans, men om ikke Lydighets folk eller dommere liker den så har ikke min mening så mye å si.  Ikke om man skal få bra poeng oppover.  Så da var det bare vekk med leken og fram med godisen og rolig stemmen.  Gjør jeg for raske vendinger så går han opp med en gang. Så jeg må virkelig tenke på hvordan jeg går for å gi en rolig og avslappet stemning i foten.   I tillegg med å dra ned «stress nivået» i foten så vil det mest sannsynlig fjerne lyden også. Da jeg tenker det oppstår en liten konflikt når han vil så gjerne gå gå gå, men jeg «holder» han igjen.

En ny og interessant utfordring. Fra å ha en hund som slet med å gå ett helt LP program og så til å ha en hund som bare går finere og finere jo lengre han får jobbe 😛 Liker best nr 2! Gøy med hunder som bare vil mer og mer.

Slenger på en video ifra to av våre treninger denne uken. Ro ro ro, det er alt jeg fokuserer på. Selv om jeg også har de vanlige kravene (posisjon feks).

Sånn tenker jeg når jeg trener dette:

  • Belønne rolig med godis (han får ikke lov til å sluke), prater rolig med han og klapper han rolig
  • Utholdenhet i utgangsstilling, her belønner jeg mye for kontakt.
  • Ro i vendinger
  • Ikke kommandere før jeg går da det er nok til å gjøre han «høy».  Han skal alltid selv være klar og På.
  • Jeg skal gå rolig og tydelig med lange steg.
  • Tripping belønnes aldri, da er han for høy.

Det er liksom hoved tingene.  Jeg vet ikke helt med den nysingen altså. I begynnelsen av treningene nyser han mye. Tydelig frustrasjon. Etterhvert slutter han. Jeg får bare ha høy belønningsfrekvens og lave krav i starten. Deretter bygge han opp. Det er en utfordring, men den må knekkes.  Jo lengre man lar det gå, desto verre kan det bli.

Så dette blir spennende! Foten synest jeg ser veldig fin ut og tror den kan bli skikkelig bra.

Har du tanker og tips, skriv gjerne! 😀

Bilde: Kajsa Johanson

 

Agility Debut

Vi debuterte i Agility idag! Ikke offesiell klasse, men en blåbærsklasse.  Perfekt for nybegynnere og debutanter.  Ble to løp på oss. Følte jeg gjorde bra forberedelser innen konkuransen. Jogget en tur med Kvikk for att han skulle få løpe og dra ifra seg litt. Tok han med inn i hallen litt før og trente kontakt, ro og lot han venne seg til omgivelsene.

Første løpet:
Gikk veldig bra synest jeg. Litt high speed, men han gjorde alt han skulle. Desverre løp jeg før dommeren sa det var klart. Så da ble det disk. Ups, min feil… 😛 Men viktigste er att Kvikk gjorde det bra! Jeg er fornøyd 🙂

Andre løp:  Hehe, hva skal man si. En veldig giret hund som gjorde litt som han ville 😉 Men, men! Vi har ikke trent så veldig mye. Er jo bare morro å få teste.

Agility er noe jeg absolutt tror han kan bli bra i. Så det skal vi trene mer og konkurere mer i! Er jo ganske uerfaren i dette selv. Gikk bare to konkurranser med Nero.  Så når vi har fått lært inn slalomen så kan vi jo stille Hopp klassen og offesielt.  Trene, trene, trene.

Det er viktig å prøve og feile av og til! Tenke som hunden, gjøre det fordi det er og skal være gøy 🙂 Kvikk taklet miljøet bra og han begynner å roe seg litt. Men han er ung og har mange mange år på konkurranse banen, heldigvis 😀 Er så gøy å endelig komme i gang med konkurranser. Kjenne litt på nervene!

Det beste med dagen var å se hvor bra min beste vennine og hennes hund gjorde det idag! To andre plass plasseringer og fine løp 🙂

2016

Da var 2016 over og ett nytt år har begynt!  For min del har jeg hatt ett fantastisk år.  Den 15 januar hentet jeg den beste hunden jeg noen gang kunne ønske meg. Hunden med full pakke. I allefall for min del!
Jeg har egentlig bare brukt året på å forme Kvikk når man tenker på hunde fronten.  Det er herlig å endelig få en hund man bare kan være stolt over. Selv om han har vært og er en håndfull, men det på en kul måte!

Vi har flyttet to ganger i løpet av dette året også. Først hjem igjen ifra Grimstad og så til Sverige etter sommerferien.  Noe som jeg heller ikke har angret ett sekund på!   Jeg har også blitt kjendt med mange nye herlige mennesker og fått gode venner.  Lært mye nytt om hund og hundetrening har jeg også!

På konkurransefronten har det vært helt stille. Planen var å starte i November, men med en umoden hannhund som var proppfull med hormoner så lot vi det gå. Noe jeg synest var en fornuftig avgjørelse. Vi har god tid! Og ting tar tid 🙂

Turer og naturopplevelser har det også vært mye av! Fine stunder rundt bålet og mange timer med vandring i vakker natur.

2017: 

I år skal vi begynne og konkurrere! Prøve oss på nye ting og ha det gøy!
For å unngå høye krav så setter jeg ikke noen store mål med Kvikk, iallefall ikke enda 🙂  Jeg har tro på att det å ha det gøy er det viktigste!

Godt Nytt År ifra oss! 

img_7035

Vi flyttet til Sverige!

Det har gått neste 2 måneder siden vi flyttet til Sverige og tiden går så fort!  Jeg har tenkt på dette innlegget maange ganger, men aldri hatt tid til å faktisk skrive det. Facebook siden vår har fått litt oppdateringer, men ikke så veldig mye.  Uansett!

Jeg og Kvikk har flyttet til Forshaga i Sverige for å gå skole. Vi begynte på Forshaga Akademin Hundsport linjen. Jeg hadde skyhøye forventninger og jeg har ikke blitt skuffet for å si det sånn.  Det har faktisk vært enda bedre enn jeg forventet!  Jeg har valgt å ikke skrive dette innlegget før en måned etter flyttingen i og med att vi kom i en ganske kjip situasjon.  Skolen har nemlig krav om at alle hunder skal ha fyllt 1 år for å kunne bli med på skolen. Kvikk var jo bare 9 mnd når vi kom hit.  I og med at jeg bor 55 mil ifra skolen så fikk jeg en dispensjon og en prøve måned.  Om Kvikk taklet miljøet og hverdagen bra så kunne han få bli, om ikke måtte jeg skaffe pass eller sende han hjem til han hadde fyllt 1 år.  Det ville si 3 måneder uten Kvikk, rettere sagt tortur for min del.   Men Kvikk taklet både hundstalll, flytting og alt lett som bare det.  Så det har ikke vært et tema engang å sende han tilbake

img_5229

Kvikk (og alle de andre hundene) måtte gå igjennom en hånderingstest for å kunne bli godkjendt. Det gikk også kjempebra.  Hundene er i en kennel på dagene når vi har skoletid. Der får de gå inn og ut som de vil.  Kvikk trives kjempebra i sin boks  🙂 Mye bedre enn å være alene hjemme i 8 timer som før.   Så vi går til og fra skolen i sammen hver dag.  Altså hvor herlig er det ikke å få ha med hunden sin på skolen HVER dag?!   Jeg har også fått likesinnede venner som også lever for hund og hundetrening.  Og lærerene, klassen og hele skolen er kanon bra.  Treningsgrupper, treningsbaner med fullt utstyr, hundetrening i skole tiden ++++

Vi bor også i områder med masse fine turområder. Jeg har allerede vært på to teltturer. Har også fått venner som er ivrige og vil følge med.  Muligheter for å gjete er også nok av ! Faren til Kvikk bor rett i nærheten og de får vi gjete hos. Pluss andre steder.

For å si det kort så er alt jeg behøver her.  Jeg får gjøre alt jeg elsker!

img_5152

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nå har Kvikk også landet skikkelig og trives veldig! Han har jo også fått mange nye venner som han kan leke med.  Og ikke minst så er det masse folk her og Kvikk ELSKER folk 😛 En kontrast, men det er så herlig! Fått masse kommentarer på hvor glad han er hele tiden. Fordi halen hans går i ett når folk går forbi eller se på han, hihi. Lille sjarmøren!  Jeg har også fått mange nye sider av han. Det er et hardt miljø hundene lever i her. Det er masse hunder hele tiden over alt, løpetisper, mye folk, nye omgivelser og utfordringer.  Så jeg er såå glad for et jeg har en hund med bra mentalitet! 😀

Kvikk er jo ikke vandt med å gå så mye i kobbel, så det har vært og er en utfordring. Det kommer seg veldig nå, men han oppfører seg fortsatt som en gal husky til tider 😛  Men men, det ordner vi!

Jeg tenker på hvor fantastisk bra Kvikk kommer til å bli etter disse 3 årene! Han er så ung nå og har utriklet seg utrolig mye. På en skikkelig bra måte. Vi har felles tur med trening ned til hundstallet nesten hver morgen. Der vi kjører mange kontakt øvelser, gå fot med hunden i slalom mellom alle hundene i klassen (typ 20 stk).  Kvikk slet med det i begynnelsen , nå greier han det kjempebra! Super trening til framtidige konkurranser.  Han har blitt så fokusert på meg nå, jeg bare digger det! Går frivillig inn i treningsmodus når det dukker opp forstyrrelser.

img_4797

For min del så trodde jeg språket kom til å bli den værste delen. Men det har gått veldig greit. Skriving og lesing er jo selvsagt litt ekstra vanskelig, men alt til sin tid! Så nå har vi snart høstferie og da blir det hjem til Norge igjen! Det blir koselig å treffe kjendte og kjære igjen 😀 Blir ikke så ofte man drar hjem, men noen ganger.  Det jeg savner er Norges ekstra fine natur, spesielt fjell! Her er det helt flatt, hah.

Det var en liten oppdatering.  Slenger på noen bilder fra vårt opphold 🙂

14599816_1777652182483810_196265983_o

14329356_1768979390017756_823937457_o

Foto: Kajsa Johansson

img_4867img_5278 img_4479 img_454714678132_704390679701619_1909759193_o 14699597_704390703034950_1823405353_o 14689031_704390683034952_218161988_o 14724033_704390596368294_149196113_o 14678117_704390599701627_708753056_o 14614195_704390589701628_265609700_oimg_5666

Foto: Kajsa Johansson

Foto: Kajsa Johansson

14689778_704392619701425_1245266940_o img_4927-2

Telttur med Felicia og Essie!

På fredag dro jeg, felicia, kvikk og Essie avgårde på telttur! Vi hadde fått tips om en vei vi kunne gå og da ville vi jo selvsagt det. Den var på 2,2 mil og vi tenkte å fordele den på to dager. Vi skulle fölge en oransj merket sti hele veien.  Man går ifra Kil kommune til en plass som heter Skutberget, i nærheten av Karlstad.  En veldig fin tur med varierende terreng og omgivelser!

Det jeg ikke visste var at min vennine Felicia hadde trodd av vi skulle gå 2,2 km, når jeg hadde sagt mil. Vi tullet oss litt feil i starten og gikk en ganske så unødvendig runde. Det ble ikke en veldig effektiv dagsmarsj. Vi fant oss en camp før mørket kom. og koste oss med Taco på bålet.  Mange timer med bålkos, latter og skravling gjennom kvelden. Hundene var slitne og koste seg maks!  Helt perfekt kveld, rettere sagt.

Neste  dag kjørte vi på og gikk i vei.  Godt humør hele veien. Kunne ikke fått bedre turkompis. Det var minimalt med folk så hundene kunne bare suse på og løpe.  Vi hadde tydligvis lengre vei en forventet og min vennine var ikke forberedt eller vandt med tung sekk og gå såpass langt. Etter 14 km ca så orket ikke hennes ben å gå lengre.  Så vi fikk ordnet skyss noen km tidligere enn planlagt. Greit nok, viktigste å fortsette med gode opplevelser og en bra avslutning 🙂

Neste gang skal vi gå til enden! Det er helt klart bestemt.  For flere turer blir det 😀

img_5401 img_5414 img_5426 img_5463 img_5531 img_5537 img_5553 img_5577 img_5580 img_5600 img_5666 img_5673 img_5709 img_5743 img_5760 14600679_699963600144327_167721060_o

 

Målrettet trening- Lydighet

Jeg har nylig startet målrettet trening med Kvikk nå.  Han er blitt mer moden og dermed føler jeg at vi kan sette et mål. Vårt første mål er selvsagt Klasse 1.  Vi har jo småtrent hele tiden, men det er ikke mye.  Kvikk har värt en surette hund som fort blir frustrert.  Derfor har jeg latt han nyte valpetiden og småtrent når jeg har hatt lyst til det 😉

Etter vi flyttet til sverige (innlegg om dette kommer) har vi trent ganske mye og jevnt.  Han er ganske rå å trene, men det merkes godt at han er en unghund.  Lett å forstyrre og gjøre ukonsentrert. Men men, det kommer! Jobber mye med at jeg skal være kul osv.  Noen dager er supre, andre ikke.

Når man begynner å trene en ny hund så må man finne de metodene, belønningene og løsningene som funker  best for akkuratt den hunden.  Jeg begynner å skjønne mer og mer av Kvikk nå! Det er bra og veldig gøy når man vet mer hva som funker best.  Vi sikter oss mot Klasse 1 (det svenske programmet).  Tenker å skrive litt om hvordan vi trener på de ulike øvelsene. For å hjelpe meg selv å huske og kanskje inspirasjon for noen andre 🙂

Fri ved foten: 

Den viktigste av de alle!! Jeg har holdt på ganske strenge krav om riktig posisjon og det har gitt mye resultat.  Jeg fortsetter aldri før han sitter korrekt eller posisjonen er slik som den skal være.  Tror det er en god vane å ha både for hund og eier.  Han får riktig energi og modus om jeg kombinerer mat og lek i belønningen.  Kamping og tube- belønninger er det som har gitt best resultat til nå.  Funker også veldig bra å ha en ball under armen.  Tenkte å prøve med avstands belønninger for å unngå at han alltid ser belønningen sin.  Vi får se! Er hvertfall veldig fornøyd med foten hans til nå.

Videretrening: utholdenhet, rygging og høyrevendinger.

14152012_1760305854218443_484973920_o

Foto: Kajsa Johansson

Innkalling  fra sitt: 

Har trent masse innkalling med stå. Så han har mye forventninger der.  Trener mest på å få en skikkelig innsitt før jeg kjører hele øvelsen. Har gjort det noen få ganger og de er helt okay. Litt treig, men farten kommer etterhvert når han blir sikker på øvelsen.  Tenker å kjøre heftig kamplek når han kommer inn i utgansstilling for å gi han høye forventninger.

Videretrening: Innsitt

Apport: 

I klasse 1 skal hunden kunne holde apporten i 5 sek og slippe på kommando. Kvikk har aldri vært fan av å holde apporten. Jobber fortsatt med å finne ut nøkkelen til suksess i denne øvelsen.  Har startet ett nytt prosjekt om å gi han høye forventninger når han ser apportbukken. Kjøre han høyt opp for å få interesse for den. Ellers har jeg shapet han til å plukke den  opp og holde den.  Det går ihvertfall fremmover!

Videretrening: Få han til å elske apporten.

Stå og dekk under marsj:

Jobber med stå og dekk momentet separat. Jobber fortsatt med foten så har ikke kjørt hele øvelsen enda.  Sender han rundt et tre eller en kjegle og kommanderer dekk/stå. Belønner med mat på stedet for å belønne stoppingen og kaster leke bak han for å få mer forventning bakover.

Videretrening: Fortsette separat trening, deretter kjøre hele øvelsen etterhvert.

Hopp over hunder: 

Jeg har lekt han over hoppet noen ganger for å få han til å skjønne at han skal hoppe. Deretter plassert han på andre siden og ropt på han. Enkel øvelse, så jeg legger ikke sp mye fokus i den. Han gjør alt ganske bra så fokuset faller på innsitten for det er det svakeste leddet i øvelsen.

Videretrening: Innsitt

Felles dekk 2 min: 

Ligg har vært den viktigste kommandoen i Kvikk sitt liv.  Jeg har lagt han i ligg over alt i alle slags utfordringer og miljø.  Ikke trent felles dekk enda, men det tenker vi å starte med nå når det er blitt en treningsgruppe her.  Forventer å måtte jobbe med å ikke falle over på rumpa.

Videretrening: Kjøre en skikkelig fellesdekk.

Tannvisning: 

Har kjørt det noen ganger og mange ganger på valpekurs. Så han takler det fint.  Lenge siden sist. Forventer å måtte trene på ro når vedkommende tar på han (oversosial).

Videretrening: Testing av øvelse.

14059962_1758318547750507_1136684475_o

Foto: Kajsa Johansson

Nye eventyr- både her og der

På fredag den 15 dro vi avgårde mot Oslo. Kvikk fikk dermed tatt tog for første gang, noe som var null problem.  Han fikk også teste seg i rulltrappa på Oslo S. Det var nytt og litt skummelt, men det gikk seg til. I Oslo skulle vi nemlig på besøk til min vennine og vår gamle nabo i Grimstad. Hun som eier barndoms bestevennen til Kvikk, nemlig Aiko! Gleden var stor når Kvikk innså at det var selveste Elisabeth som sto forran han. Og den var i hvertfall ikke mindre når han kom inn i bilen der Aiko var. De braste sammen i full lek, herlig ❤  Ikke tvil om at de hadde savnet hverandre.

Tidlig lørdags morgen dro vi avgårde til Femundsmarka Nasjonalpark. Der skulle vi på telttur i et døgn. Bikkjene så mange spøkelser på turen (unghunder vettu), men sånn er det 😛 Fantastisk fin tur, men myggen hadde kunne spart seg.  Skikkelig vakker natur og masse nærmøter med reinsdyr. Gøy!  Ble hjemreise på søndagen og slappet av resten av den dagen.  På mandag dro jeg og Kvikk inn i oslo sentrum/ by (?) for å treffe Margaretha og hundene hennes. Så ble noen timer med masse hundesnakk og by-trening for Kvikk. Veldig hyggelig! Kvikk taklet alt med crusende ro. Selv midt i hovedstaden 😉  Så ble dt LP trening på gutta senere på kvelden.

Tirsdagen ble det skogstur før vi dro med bussen mot Kristiansand. Så da måtte vi avslutte en fantastisk langhelg. Utrolig morro! 🙂
(Innlegget fortsetter under bildene)IMG_2014IMG_2046 IMG_2039 IMG_2035 IMG_2047 IMG_2052 IMG_2075 IMG_2062 IMG_2093 IMG_2089 IMG_2118 IMG_2109

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

IMG_2273 IMG_2283 IMG_2296 IMG_2327 IMG_2359 IMG_2329 IMG_2323 IMG_2383 IMG_2424 IMG_2448 IMG_2537 IMG_2547

 

På tirsdag ettermiddag dro vi med buss fra Oslo til Kristiansand. Vi skulle på besøk til Elise og hundene.  Vi dro til en camping plass der vi skulle sove en natt. Neste dag dro vi avgårde for å gå en del av Barnevandrer stien. Planen var å gå 31 km, men pga to hunder som ble halte måtte vi avslutte etter 21 km 🙂 Greit nok! Det var kokende varmt den dagen. Det ble en fantastisk fin tur og hundene koste seg skikkelig!  Ble masse flått på bikkjene og oss etter den turen… Eww, men tror vi har fått vekk alle! Glad Kvikk har flått middel i seg slik at de dør.

Vi skal være her til imorgen (fredag), så blir det hjem til familien og rett på hytta 🙂

IMG_2558 IMG_2570 IMG_2587 IMG_2594 IMG_2596 IMG_2612 IMG_2621 IMG_2633 IMG_2677 IMG_2680 IMG_2682 IMG_2684 IMG_2697 IMG_2700 IMG_2741 IMG_2753 IMG_2757 IMG_2759 IMG_2783 IMG_2794 IMG_2820 IMG_2832 IMG_2839 IMG_2846 IMG_2854

 

Kunsten å slappe av

Ikke alle hunder greier å slappe av eller falle i ro av seg selv. Spesielt ikke på nye eller forskjellige plasser. Kvikk er en de hundene.  For han var det ikke naturlig å falle til ro av seg selv. Det måtte rett og slett læres inn. Jeg vil dele min erfaring med å få frem Av-knappen og en behagelig hund.

13621568_658160310991323_1597972166_o

Kvikk på NKK Kristiansand. Han har alltid vært flink til å slappe av på offentlige steder

En stor utfordring jeg har hatt med Kvikk er å få han til å slappe av og sove.  Han var alltid høy på energi og tok aldri slutt. Jeg prøvde å finne den gyldne veien med nok aktivitet, men ingen ting funket.  Enten ble det for mye eller for lite, virket det som.  I bil og buss var det null problem. Han sov som en stein. Akkurat sånn var det når han ble lagt i bur også.

Jeg lot Kvikk leve i fri dressur når han var liten, fordi ja valper har mye energi og jeg synest at en valp skal få lov til å være valp.  Når han ble eldre og større var det på tide å sette noen grenser.  Han løp maraton fra en sofa til en annen osv.  Reglen om at man skal være rolig inne og aktiv ute ble aktuell.

Kvikk fikk sitt daglige behov for aktivitet både fysisk og mentalt. Jeg krevde da at han 13663356_658160280991326_2147178933_oskulle være rolig inne. Han fikk sjangsen til å roe seg, men om den ble brukt opp bar jeg han inn i buret. Slapp han ikke ut før han hadde sovet og vært rolig en god stund. Som regel når jeg slapp han ut da, kunne han legge seg til ro løs. Etterhvert var behovet for bur- time out minimal. Han skjønte greia og ble roligere inne.

Vi bodde i en leilighet i Grimstad, men med en gang vi kom hjem til foreldrene mine dukket problemet opp igjen. Det kunne ta to døgn før han kunne legge seg natulig til ro av seg selv.  Jeg hadde ikke bur hjemme hos foreldrene mine så jeg kunne ikke kjøre samme prosess. Derfor hadde jeg et bånd ståenden i gangen.

13643809_658160284324659_849472055_n

Kvikk valpis som endelig har falt til ro med bamsen sin

Hver gang han var crazy og urolig ble han satt i kort kobbel. Han kunne stå lenge å skrike  og bjeffe. Vi overså det og han kjedet seg i søvn. Jeg koblet han fri når han hadde roet seg/ sovet et stund (vekket han aldri).  Det kan høres brutalt ut, men det funket utrolig bra!  Gradvis minsket behovet for kobbel time-out også! Han greide å slå seg mer og mer til ro hjemme også.

Jeg fant ut at Kvikk rett og slett måtte «tvinges» i ro. Ikke bare det men så hadde jeg også mye skylda i problemet.  Jeg var selv urolig og rastløs innendørs. I tillegg var jeg fæl til å gire han opp inne. Så jeg bestemte meg for å fikse på meg selv og bli mer rolig. Dette smittet umiddelbart over på Kvikk og ga enda mer forbedring!

På besøk og nye plasser lot jeg han få sjangsen til å roe seg av seg selv. Om han ikke greide det koblet jeg han i kort line. Da sovnet han umiddelbart. Båndet var som en bryter. Jeg begynte gradvis å kutte ut båndet mer og mer.  Nå er en «Gå og legg deg» kommando nok til å skru på bryteren.

13646940_658160437657977_1608639546_o

Kvikk slapper av i familieselskap.

Resultatet:

En hund som slapper av og sover når jeg ikke gjør noe med han. Bra avknapp og slår seg lett til ro på nye plasser selv med mye spennende ting. Veldig behagelig å ha i hus og ikke minst ha med rundt omkring! Ikke bare det, men det er utrolig bra for han. En hund trenger og skal ha mye søvn. Jeg har alltid vært nøye med at han har fått det han skulle ha av aktivitet før jeg har krevdt noe ro.

Kvikk er en hund som har trengt tydelige regler, det ga han rett og slett mer ro 🙂 Dette er i hvertfall min erfaring med å få frem av-knappen. Håper dt kan være til hjelp for noen andre også!

13663570_658160307657990_140263873_o

Kvikk i båt

13647241_658160370991317_826352739_o

Kvikk på resturang

13633261_658160964324591_2111727098_o

Sove m kjæresten sin Easy på bilgulvet

13621918_658160970991257_1073537760_o

Første båttur

13639555_658160260991328_2017295679_o

Buss

13633377_658160444324643_583469327_o

Første gang i telt